Care este cel mai mare număr? Procesul de căutare științifică fascinant

Mulți dintre noi în copilărie eram siguri că numărul cel mai mare este un milion. Dar, după maturizare, ne-am dat seama că aceasta nu este limita calculului. La urma urmei, puteți adăuga o unitate la fiecare dintre numerele existente și veți obține unul complet nou. Și astfel puteți adăuga la nesfârșit.

Care este cel mai mare număr din lume

Știința cunoaște două sisteme diferite de calcul - engleză și americană. Prin urmare, în fiecare dintre ele același număr poate avea un nume diferit. Prin urmare, pentru a evita neînțelegerile, este necesar să le înțelegem diferențele.

Sistem american

Este obișnuit să folosim acest sistem de calcul nu numai în SUA, ci și în Canada, Rusia și o serie de alte țări. Numele științific pentru sistemul american este numerele la scară scurtă. Numele numerelor din acesta este format din două părți - un număr ordinal în latină + sufixul „- ilion”. Acesta, de exemplu, trilioane, miliarde, etc. Cum să înțelegem câte zerouri în fiecare dintre aceste numere? Pentru a face acest lucru, utilizați doar formula 3 * x + 3. X - în acest caz înseamnă un număr în latină.

Sistem englezesc

Desigur, sistemul american de calcul este destul de simplu, dar engleza sau sistemul cu scară lungă au devenit mai frecvente. Au început să-l folosească în Franța, Anglia, Spania și alte câteva țări în 1948. În mod similar sistemului american, sufixul „-illion” este adăugat la numele latin pentru a construi un număr, dar pentru numere care se dovedesc a fi de peste o mie de ori, sufixul „-billion” este deja adăugat. Pentru a determina numărul de zerouri într-un anumit număr, utilizați formula:

 • 6 * x + 3 - pentru acele numere care se termină în „-million”;
 • 6 * x + 6 - în cazul în care se termină în „-billion”.

X - în ambele cazuri, este un număr în latină.

De exemplu, 10 12  în sistemul american va fi numit trilion, iar în miliarde engleze, 1015 - un patruliard în american și biliard în sistemul englez și 1018 - respectiv, chintillionul și trilionul.

Pe baza acestui lucru, putem concluziona că numere diferite pot avea același nume. Prin urmare, atunci când se ia în considerare un anumit număr, este important să aflăm mai întâi ce sistem de calcul este utilizat în acest caz.

Numere extra-sistem

În plus față de numerele sistemice, există și numere nesistemice în știință. Ce sunt și cum diferă?

 1. Googol. Acest număr este de 10 până la suta sută din 10100. Se înregistrează ca unitate și o sută de zerouri. Au vorbit despre el pentru prima dată în 1938. „Descoperitorul” googolului a fost Edward Kasner. De remarcat faptul că celebrul motor de căutare a fost numit după acest număr. Și un astfel de nume ciudat a fost inventat de nepotul lui Kasner și ulterior a început să fie folosit peste tot.
 2. Asaṃkhyeya. Tradus din sanscrită, acest cuvânt înseamnă „nenumărat”. Asankheya are 10 ani140pur și simplu, o unitate cu 140 de zerouri. Surprinzător, acest număr a fost folosit înainte de epoca noastră, ceea ce poate fi înțeles prin studierea unuia dintre celebrele tratate budiste ale Jaina Sutra. În tratat, acestui număr li s-au atribuit proprietăți speciale, deoarece se credea că ar putea fi necesare atât de multe cicluri cosmice pentru ca o persoană să realizeze nirvana. În secolele antice, acest număr a fost considerat cât mai mare posibil.
 3. Googolplex. Acest număr este similar cu googolul a fost introdus de savantul Edward Kasner. Tânărul său nepot a avut și el o mână în crearea numelui. Acest număr poate fi exprimat ca 10 în gradul de googolplex. Folosind această teorie, Kasner a sugerat să puteți obține atât cât aveți nevoie, dacă este necesar (gugoltetraplex, gugoldekaplex, etc.).
 4. G sau cum se mai numește și numărul Graham.În 1980, a fost înscris în Cartea Recordurilor Guinness drept cel mai mare număr posibil. Potrivit oamenilor de știință, acest număr este atât de mare încât nici Universul nu își poate încadra notația zecimală.
 5. Numerele lui Skewz și Moser. De asemenea, oamenii de știință sunt recunoscuți ca fiind mari. De obicei, sunt utilizate pentru a rezolva teoreme sau diverse ipoteze. S-a dovedit imposibil să le scrieți, așa că fiecare om de știință face acest lucru la discreția sa.

Care este cel mai mare număr în numere

În ciuda faptului că deținătorii de înregistrări printre numere ar părea cunoscute, mulți oameni de știință se îndoiesc totuși de acest lucru și își continuă căutarea unui deținător de înregistrări, fiind siguri că vor reuși. Unul dintre acești matematicieni era un american din Missouri. La începutul anului 2012, lucrările sale au fost răsplătite și a putut descoperi un număr format din 17 milioane de cifre. Înainte de aceasta, a fost considerat cel mai mare număr calculat în 2008 de un computer, format din 12 mii de cifre. A fost înregistrat ca 2 43112609-1.

După descoperirea savantului american, mulți oameni de știință și-au început verificările. Pentru a confirma că acesta este cel mai mare număr, au fost necesare 39 de zile. Toate calculele au fost efectuate pe calculatoare.

Procesul de găsire a celor mai mari numere

Desigur, un laic simplu se întreabă cum reușesc oamenii de știință să facă astfel de descoperiri? Trebuie să spun că toate calculele necesare pentru acest lucru sunt efectuate de computere. Cooper, de exemplu, a folosit metoda de calcul distribuită. Tehnica de calcul constă în faptul că toate calculele necesare sunt efectuate de programul instalat pe calculatoarele personale ale voluntarilor.

În timpul calculelor, au fost determinate 14 numere de Mersenne. Astfel de numere au fost numite în onoarea unui matematician din Franța, care a petrecut mulți ani calculând cel mai mare număr posibil. O caracteristică a acestor numere este aceea că pot fi împărțite exclusiv pe ele însele sau pe o unitate. Pentru a le calcula, oamenii de știință folosesc formula Mn=2n-1. În această formulă, n este un număr natural.

O întrebare la fel de comună este de ce matematicienii au nevoie de acest lucru? La urma urmei, aceste numere cu greu pot fi folosite undeva. Totul este destul de banal aici - fiecare om de știință ar dori să devină un pionier. În plus, nimeni nu a anulat emoția. Și, desigur, stimulente materiale. Deci, Cooper pentru descoperirea sa a primit un premiu de 3 mii de dolari. Stimulentul a fost, de asemenea, promisiunea Fondului Electronic Frontiers de a recompensa pe cineva care poate calcula primele, care va consta în o sută de milioane și 1 miliard de primele. În acest caz, premiul în numerar va fi în valoare de 150, respectiv 250 de mii de dolari SUA.

1 să răspund
 1. Rita
  Rita spune:

  Cel mai mare număr este petroxilion - este atât de mare încât umanitatea nu poate niciodată să calculeze numărul de cifre din el, în timp ce petroxilion conține numere petroxilion)) Există o pagină în rețea cu dovada acestui număr))

  răspuns

răspuns

Vrei să te alături discuției?
Simțiți-vă liber să contribuiți!

Adaugă un comentariu

E-mailul dvs. nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate *