Design pentru șorț de bucătărie: 100 cele mai bune idei, finisaje și designuri

Un șorț de bucătărie se numește partea peretelui, care se află în zona de lucru dintre podea și dulapurile de perete. Întrucât această suprafață este foarte susceptibilă la contaminare, sunt impuse cerințe foarte stricte materialelor care sunt folosite pentru finisarea acesteia.

Recomandări pentru proiectarea unui șorț de bucătărie

Sarcina principală a șorțului de bucătărie este de a proteja peretele și mobilierul de căldură, apă, aburi și stropitori de grăsimi. Prin urmare, alegând un material pentru decor, trebuie să luați în considerare principalele sale caracteristici. În timp, nu ar trebui să se deformeze, iar îngrijirea unui astfel de șorț ar trebui să fie ușoară.

În ciuda faptului că unii designeri fac decorarea întregului perete, totuși un șorț iese în evidență separat. Și datorită culorii, modelului sau texturii devine un detaliu luminos. Pentru a face spațiul armonios, acesta poate fi confecționat din același material ca blatul.

Suprafața întunecată este considerată nepractică. Dar dacă totuși ați decis să faceți șorțul saturat, trebuie să „muflați” restul bucătăriei. Pentru prelungirea vizuală a încăperii, utilizați dungi orizontale. O suprafață oglindă va face bucătăria mai voluminoasă.

Pentru ca alimentele să pară mai apetisante aici, experții recomandă utilizarea nuanțelor calde.

Șorț de faianță

Deoarece țiglă ceramică este rezistentă la umiditate, temperaturi ridicate și substanțe chimice, este rezistentă și are un cost accesibil. Ea este cea mai populară materială pentru finisarea șorțului de bucătărie. Singurul dezavantaj al unei astfel de acoperiri sunt cusăturile care sunt capabile să absoarbă lichide și diverși contaminanți. Dar materiale speciale impermeabile vor ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Placile ceramice pot avea culori si forme diferite. Stilul modern al bucătăriei implică utilizarea de modele pătrate și hexagonale. În designul clasic, pot fi utilizate mai multe opțiuni decorative.

Tigla este potrivită pentru proiectarea întregului perete și merge bine cu alte materiale. Lucrul cu un astfel de material necesită anumite abilități, iar confruntarea cu munca este un proces destul de ușor murdar. De asemenea, trebuie să luați în considerare faptul că actualizarea designului unei bucătării cu dale nu funcționează adesea. Prin urmare, alegerea ei trebuie abordată în mod responsabil.

Mozaic în bucătărie

Compoziția mozaic arată întotdeauna complicat și elegant. Poate fi folosit pentru a crea modele abstracte, diverse modele sau culori. Materialul acestor piese poate fi foarte diferit, ceea ce va afecta cu siguranță nu numai aspectul șorțului, ci și proprietățile sale practice.

„Puzzle” din piatră decorativă va avea o textură adâncă, așa că este mai bine să o alegeți în culori restrânse. Panourile din ceramică sau din sticlă sunt potrivite pentru compoziții complexe. Cei care preferă minimalismul ar trebui să se limiteze la designul suprafeței pe un singur ton.

Mozaicul este produs sub formă de matrice, a cărui dimensiune variază de la 1 * 1 cm la 5 * 5 cm. Avantajul unui astfel de material de finisare este un aspect estetic și prezentabil. Pentru a face șorțul durabil, trebuie să alegeți lipici de înaltă calitate. Dezavantajul acestei suprafețe îl reprezintă multiplele cusături care pot acumula murdăria, dificultatea de a lucra cu materialul și costul ridicat al acestuia.

Șorț de bucătărie din piatră

Un astfel de material poate fi atât natural, cât și artificial. Prima opțiune nu este obișnuită, deoarece nu este suficient de durabilă și este costisitoare în același timp. Cel mai ecologic și mai durabil este granitul.Marmura va părea nobilă pe perete, cu toate acestea, datorită umidității excesive din cameră, își poate pierde rapid aspectul atractiv.

Mai ieftin și mai practic să folosești omologii artificiali în bucătărie. Produsele din cuarț sau acrilic nu se pretează la deformare, absorbție de umiditate și vor arăta estetic pe peretele bucătăriei. Un șorț de tencuială poate dura nu mai puțin de mult timp dacă este tratat suplimentar cu un lac special.

Experții nu recomandă utilizarea mai multor soiuri de piatră într-o cameră simultan. Acest lucru este valabil mai ales pentru designul interior modern.

Șorț de bucătărie din sticlă

Orice produs din sticlă este asociat cu fragilitate și fragilitate. Cu toate acestea, pentru a proiecta un șorț de bucătărie, nu folosesc sticlă simplă, dar temperată. Un astfel de material nu se teme de schimbările de temperatură, de soare, de zgârieturi și de alte daune, de aceea poate dura cel puțin 10 ani. În cele mai multe cazuri, sticla este folosită pentru a proteja alte acoperiri și se așează deasupra lor.

Designul unui astfel de înveliș poate fi monofonic sau imitând textura altor materiale. Pentru a oferi luminozitate zonei de lucru, se folosește imprimarea foto. Dezavantajul acestui material de finisare este prețul ridicat și nevoia de a plasa o comandă în funcție de mărimea șorțului, care este asociată cu complexitatea procesului de tundere a sticlei.

Suprafețe din oțel

Pentru a proiecta o bucătărie în stilul minimalismului, hi-tech sau mansardă, oțelul este ideal. Un astfel de șorț se referă la opțiuni exclusive. Face camera elegantă, scumpă și chiar oarecum oficială. Prin urmare, pentru a-i conferi „căldură” și o atmosferă casnică, oțelul este combinat cu lemnul.

Cele mai populare și accesibile sunt șorțurile din oțel inoxidabil. Există, de asemenea, opțiuni de cupru, dar costă mult mai mult. Textura lor poate fi mată, lucioasă sau oglindă. În acest caz, întreaga suprafață liberă a zonei de lucru este acoperită cu o foaie metalică, ceea ce permite obținerea efectului monoliticității fără formarea de cusături. Iluminatul special vă permite să evidențiați eficient șorțul.

Șorț de bucătărie din MDF și lemn

Astfel de modele nu pot fi numite o opțiune ideală pentru bucătărie, deoarece materialul în sine este capabil să absoarbă murdăria, mirosurile și umezeala. Cu toate acestea, pentru unii, prietenia ecologică a lemnului devine o componentă obligatorie a proiectării bucătăriei. În acest caz, acoperirea trebuie tratată în prealabil cu uleiuri speciale și lac. Un șorț din lemn poate deveni parte a oricărui stil. Poate fi combinat cu alte elemente ale bucătăriei. Opțiunea mai accesibilă sunt șorțurile de la MDF.

Șorț oglindă

O alternativă la sticlă sau țiglă poate fi o placare cu oglinzi, care își face treaba perfect. Are o durată lungă de serviciu și nu necesită îngrijiri personale pe termen lung. O astfel de suprafață va fi rezistentă la umiditate, ciupercă și substanțe chimice. Șorțurile moderne de sticlă au o rezistență crescută.

Șorț de porțelan

Substanțele constitutive ale gresiei din porțelan sunt nisipul de cuarț, argila, silicații și pigmenții. Folosind acest material, pot fi imitate alte materiale, precum marmura sau lemnul.

Schema de culori a șorțului de bucătărie

Dacă alegeți o acoperire strălucitoare, ar trebui să fiți pregătiți pentru curățarea continuă a șorțului, deoarece chiar și puțin poluare pe un astfel de fundal va atrage atenția. Cele mai potrivite pentru șorțurile de bucătărie sunt nuanțele neutre. Un punct culminant în acest caz poate fi textura acoperirii.

Dacă intenționați să utilizați mai multe culori, este mai bine să alegeți nuanțe contrastante (negru și alb sau negru și roșu etc.)

Idei pentru decorarea unui șorț de bucătărie

0 raspunsurile

răspuns

Vrei să te alături discuției?
Simțiți-vă liber să contribuiți!

Adaugă un comentariu

E-mailul dvs. nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate *